skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Basisopleiding Darmmicrobioomtherapie (2-daagse)

Gamedi organiseert in samenwerking met Natuur Diëtisten Nederland de 2-daagse Basisopleiding Darmmicrobioomtherapie, niveau 1.
Deze opleiding is alleen toegankelijk voor therapeuten en beroepsbeoefenaars en is niet bedoeld voor consumenten.

De Gamedi-opleiding geeft de mogelijkheid om jezelf als ‘Medivere Consulent’ op de adressenlijst van de Natuurdiëtisten te profileren. (bepaalde voorwaarden zijn vereist)

Basisopleiding Darmmicrobioomtherapie (2-daagse)Mireille Wijchers, orthomoleculair Natuurdiëtist, begeleidt deze cursusdagen.
• Ze is gespecialiseerd in de darmen en het microbioom. Ze doet al jaren aan ontlastingsonderzoeken met gedegen testen in combinatie met bloedonderzoeken en specifieke vragenlijsten.
• Ze begeleidt in haar zelfstandige praktijk al jaren diverse cliënten.
• Voor Gamedi ondersteunt ze collega’s en consumenten als medisch adviseur
• In de cursusdagen deelt ze haar kennis van en passie voor voeding & darmicrobioom.

Buikklachten zijn een veelvoorkomende klacht in de praktijk van de professionele hulpverlener. Veel mensen kampen met verstoringen in de darmen zoals een opgezette buik, diarree en/of constipatie, buikkrampen, etc.

In de praktijk blijkt vaak dat patiënten onbewust en ongewild met hun voedingspatroon hun klachten in stand houden, verergeren of zelfs veroorzaken.

De afgelopen decennia is er een spectaculaire toename aan kennis beschikbaar gekomen over het intestinale microbioom en de rol ervan bij gezondheid en ziekte. Dit komt met name door het beschikbaar komen van nieuwe moleculaire technieken die nauwkeurig de samenstelling van het darmmicrobioom in kaart kunnen brengen.

Basisopleiding Darmmicrobioomtherapie (2-daagse)De samenstelling en hoeveelheid bacteriën in de darmen (ook wel het darmmicrobioom genoemd) heeft een directe invloed op de balans van ontstekingsremmende en -stimulerende reacties in de darmen. Dit ecosysteem beïnvloedt de immuniteit en is ook betrokken bij een groeiend aantal ontstekingsaandoeningen als diabetes, artritis, hartaandoeningen en neurologische ziekten.

Terwijl er veel onderzoek wordt gedaan naar ontstekingsremmende effecten van specifieke nutriënten, is er nog weinig bekend over de invloed van voedingsmiddelen en voedingspatronen als geheel op de samenstelling van het darmmicrobioom en hoe deze de ontstekingsreacties (cytokinen) in de darm kunnen beïnvloeden.

Uit het onderzoek blijkt dat een hoge inname aan bewerkte voedingsmiddelen en van dieren afkomstige voedingsmiddelen leiden tot extra veel ontstekingsstimulerende activiteiten (cytokinenstorm) van bacteriën. Activiteiten die eerder al in verband zijn gebracht met verschillende chronische ontstekingsziekten. Plantaardig voedsel en vis werden daarentegen in verband gebracht met ‘vriendelijke’ darmbacteriesoorten en ontstekingsremmende activiteit. Het eten van noten, vette vis, fruit, groenten en granen werd in verband gebracht met een grotere hoeveelheid bacteriën die vetzuren met een korte keten produceren. Deze zuren helpen ontstekingen onder controle te houden en beschermen de integriteit van de cellen (tight junctions) langs de darm. Diëten kunnen ontstekingen voorkomen!

Basisopleiding Darmmicrobioomtherapie (2-daagse)Leerdoelen van deze dagen:
Na deze dagen kan de deelnemer de volgende vragen beantwoorden:
– Wat kenmerkt een gezond darmmicrobioom?
– Welke (voedings)factoren beïnvloeden de samenstelling en kolonisatie van het microbioom?
– Welke ziektebeelden zijn geassocieerd met veranderingen van het microbioom?
– Hoe kun je als zorgverlener het microbioom positief beïnvloeden dan wel beschermen tegen schadelijke invloeden?
– Voor welke ziektebeelden is er bewijs voor het positieve effect van pre- en probiotica?
– Hoe kan het microbioom gebruikt worden in de dagelijkse medische praktijk in de diagnostiek en behandeling van (gastro-intestinale) aandoeningen?

Meer informatie:
Aanvangstijd: 10.00 uur Einde: 16.00 uur

De opleiding vindt plaats bij:

Locatie 78
Burgemeester van de Weijerstraat 78
3981 EK Bunnik
www.locatie78.nl

De deelnamekosten voor beide dagen.
Een syllabus, koffie, thee, water en een heerlijke gezonde lunch op beide dagen zijn bij de prijs inbegrepen.
Bij opleidingen op locatie (Gamedi verzorgt ook digitale cursusdagen) is het mogelijk om tot 2 weken voor datum kosteloos te annuleren, daarna is restitutie helaas niet meer mogelijk.

Accreditatie

10 punten accreditatie voor NVD-diëtisten en NVH-Huidtherapeuten.

Er is slechts plaats voor 30 deelnemers, VOL=VOL
Door veel interesse kan deze dag snel volgeboekt zijn. In dat geval kun je je mailadres doorgeven via info@gamedi.nl om zo op de hoogte te blijven van nieuwe opleidingsdata.