skip to Main Content
Groot kenniscentrum met meer dan 1500 artikelen over gezondheid!

Agenda: Basiscursus Medivere-Consulent

Dagelijks worden door het Medivere-Ganzimmun laboratorium meer dan 40.000 analyses uitgevoerd die vanuit heel Europa zijn aangevraagd. De zelftesten van Medivere zijn direct beschikbaar voor de patiënt/consument. En daarmee een waardevol instrument voor iedere (natuur)arts, (natuur)diëtist of (natuur)therapeut.

Er zijn veel onderzoeksmogelijkheden. De laatste tijd is er veel vraag naar die zelftesten, die informatie over de darmen geven. Vandaar dat deze training georganiseerd wordt, die behandelt hoe deze testen het best gebruikt en geïnterpreteerd kunnen worden.

In samenwerking met Medivere Nederland en Ganzimmun geeft Marijke de Waal Malefijt een Medivere Basiscursus. Zij houdt al langere tijd het Medivere Spreekuur. Een spreekuur waarin (natuur)artsen, (natuur)diëtisten of therapeuten de uitslag met haar kunnen overleggen.

Op vrijdag 1 november 2019 van 10h00 tot 16h00 is in Bunnik de Basiscursus Medivere-Consulent. Twee testen, die zeer actueel zijn worden die dag besproken. Het zijn de ‘Gezondheidscheck Darm Plus‘ en ‘Darm Microbioom Plus Ontlasting‘.

Locatie

De training is in het restaurant ‘Locatie 78’. Burgemeester van der Weijerstraat 87, 3981 EK Bunnik.
Het heeft een gunstige ligging ten opzichte van de A12. Heeft voldoende (gratis) parkeergelegenheid, en is ook goed bereikbaar met openbaar vervoer.
Lees meer bij ‘Locatie 78, veelzijdig & gastvrij’

Kosten & Aanmelding

De basiscursus tot Medivere-Consulent kost € 125,= exclusief BTW (€ 151,25 incl.). Omdat de cursus snel vol geboekt is kun je bij een volboeking je alvast melden via info@medivere.nl voor de volgende cursusdata.

Je krijgt daarvoor:

  • training van 10h00 tot 16h00
  • een goede syllabus
  • lunch, koffie & thee

Meld je hier aan.

Inhoud van die dag:

– Wat te doen bij afwijkend EPX en secretorisch IgA . Welke IgG test is de beste?
– De beoordeling van de spijsverteringscapaciteit
– De rode draad leren zien in een gecompliceerde darmmicrobioomuitslag
– Microbioom geassocieerde ziekten: het ontbreken van beschermende bacteriën en aanwezigheid van potentieel pathogene bacteriën. Welke voedingsinterventies horen daarbij.
– Het gevaar van LPS-bacteriesoorten
– Laaggradige chronische ontsteking (“silent inflammation”) door metabole endotoxinemie
– Neuroactieve microbiota en hersenziekten
– Methaanvormende bacteriesoorten en SIBO. Methaan heeft een remmend effect op de intestinale motiliteit, wat kan leiden tot een versterking van chronische obstipatie. Deze bacteriën kunnen ook
dendritische cellen van het darmmucosa activeren en de vorming van TNF-alpha en andere pro-inflammatoire cytokinen induceren.
– Sulfaatreducerende bacteriën en SIBO. Zwavelwaterstof kan een remming van de butyraatoxidatie teweeg brengen, die essentieel is voor de energievoorziening van de colonocyten.
– Akkermansia muciniphila (mucinedegraderende bacterie) en Faecalibacterium prausnitzii. Bij patiënten met inflammatoire darmziekten, prikkelbare-darmsyndroom en coeliakie werden veranderingen bij specifieke bacteriënsoorten van de darmflora aangetoond.
– Darmmicrobioom en de juiste immuunmodulatie
– De juiste enzymen en vezeltypen (glyconutriënten en suppleties) passend bij de darmmicrobioomuitslag
– De juiste probioticasoorten passend bij de darmmicrobioom uitslag. Welke veroorzaken mogelijk reacties(waaronder gassen) en histaminereacties.

Darm Microbioom ontlastingtest

Darm Microbioom ontlastingtestVerkoopprijs (incl. BTW): € 135,95
Koop deze test hier
Uitgebreide microbiologische bepaling van de samenstelling van de menselijke darmflora ter beoordeling van de invloed van de darmbacteriën op het ontstaansrisico van microbioom-geassocieerde aandoeningen.

Zie een voorbeeld van een Duitse testuitslag van deze test. Uw uitslag wordt in het Nederlands vertaald.

Het intestinaal microbioom, het geheel van alle in de darm gekoloniseerde micro-organismen, is voor de gezondheidstoestand van de mens van essentieel belang.

Verstoringen van het microbioom (dysbiose), een verminderde diversiteit of overgroei kunnen ook als risicofactoren voor tal van ziekten in aanmerking komen. Deze omvatten verstoorde peristaltiek (diarree resp. obstipatie), prikkelbare darm syndroom, metabole aandoeningen zoals Diabetes Mellitus, cardiovasculaire ziektes, adipositas of vetstofwisselingsstoornissen, auto-immuunziektes zoals allergieën of psoriasis, chronische ontstekingen van de darm (Colitis Ulcerosa resp. Morbus Crohn), kwaadaardige ziektes of zelfs neurologisch-psychiatrische aandoeningen. De basis voor deze waargenomen processen kan van verschillende aard zijn. Dit kunnen wisselwerkingen tussen receptoren van de epitheel- en immuuncellen van het darmslijmvlies en de producten van het bacterieel metabolisme zoals kortketenige vetzuren of lipolysacchariden zijn.

Bovendien vormt het merendeel van de bacteriële genen in de menselijke darm een zogenaamd kernmicrobioom. Dit kernmicrobioom kan per dominerende bacteriesoort in drie enterotypes onderverdeeld worden.

De tot nu toe geldende standaard van de microbiologische ontlastingsdiagnostiek omvat echter slechts een paar anaërobe bacteriën. Deze bacteriëngroep is echter goed voor meer dan 99% van de soorten ontlastingsflora.

Een nieuwe analysemethode die is gebaseerd op de Next-Generation-Sequencing (verzamelnaam van technieken die snel en relatief goedkoop de volledige volgorde van de menselijke DNA-code kunnen bepalen), maakt nu het onderscheiden van bijna alle tot nu toe bekende darmbacteriën en significant betere risicobeoordeling met betrekking tot de geassocieerde aandoeningen mogelijk.

Indicaties:

– Overgewicht
– Abdominale klachten
– Klachten na antibiotica
– Diarree resp. Obstipatie
– Onderzoek van de darmdysbiose
– Risicobeoordeling van bacterie geassocieerde aandoeningen
– Algemene gezondheidspreventie

Darm Microbioom Plus ontlastingtest

Verkoopprijs (incl. BTW): € 289,95
Koop deze test hier

De microbioom plus ontlastingstest omvat de microbiologische analyse van aërobe en anaerobe sleutelbacteriën, alsook van schimmels en gisten (Candida albicans en Candida spp.), spijsverteringsresiduen en α-1-antitrypsine, calprotectine, galzuren, pancreas-elastase, secretorisch IgA en zonuline in de ontlasting. Verder wordt het menselijke intestinale microbioom bepaald door middel van sequentiebepaling van het genoom van de darmflora.

Over deze test
Het intestinale microbioom, het totaal van alle micro-organismen, die de darm koloniseren, is van vitaal belang voor de menselijke gezondheid. Een dysbiose van het darmmicrobioom wordt – zoals talrijke studies bewijzen – geassocieerd met verschillende ziekten: metabool syndroom, diabetes, inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, prikkelbare darmsyndroom, darmkanker, calciumoxalaat-nierstenen, cardiovasculaire ziektes, reumatoïde artritis, evenals neurologische aandoeningen.

De analyse van het intestinale microbioom wordt uitgevoerd door middel van DNA-sequentie (next-generation sequentie). Deze methode bracht een revolutie teweeg in de diagnostiek, omdat het de detectie van bijna alle tot dan bekende bacteriën mogelijk maakte. Door DNA-sequentie kunnen de effecten van afzonderlijke zeer complexe microbiota op de kolonisatieresistentie, spijsverteringsprocessen, opname van voedingsstoffen en vitaminen evenals op de immuniteit nauwkeuriger worden beoordeeld. In deze moleculair-biologische testmethode worden ook anaerobe bacteriën op het hoogste technische niveau gedetecteerd, die niet kunnen worden aangetoond via een bacteriecultuur (op kweek zetten).

Bovendien omvat deze test het Darmmicrobioom plus de parameters van de Gezondheidscheck Darm plus de Zonuline in de ontlasting. De Gezondheidscheck Darm omvat naast het onderzoek van de florastatus de beoordeling het spijsverteringvermogen en -capaciteit én de toestand en de functie van de intestinale mucosa en het darm-geassocieerde immuunsysteem.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen