Een persoonlijke oproep van Marijke de Waal Malefijt

Natuurdiëtisten.nl

Gratis Nieuwsbrief

Waardevolle en actuele informatie en tips over voeding en uw gezondheid!

Uw emailadres wordt alleen gebruikt voor toezenden van de nieuwsbrief.

Nieuwsbrief archief

> Naar alle nieuwsberichten

Wasabi een wortel met vitaliserende eigenschappen

28 januari 2014 | ndn | Wasabi is een pittig smakende wortel uit de Japanse keuken, die vaak gebruikt wordt bij sushi- en andere visgerechten Deze wortel blijkt bijzondere gezondheidbevorderende kwaliteiten te bezitten.

De meeste wasabi die op de markt aangeboden wordt, is niet gemaakt van wasabi japonica (film van keuringsdienst van waarde). In de praktijk wordt een imitatievorm van wasabi gebruikt; een mix van de bladeren van wasabi, mierikswortel, mosterd en radijs. Men gebruikt bladgroen als groene kleurstof.

De smaak van deze ‘wasabi’ vorm in een tube, komt een heel eind in de richting van de smaak van de pure wasabi (alleen gemaakt uit de wortel). De mix van wasabi met mosterd, mierikswortel en radijs smaakt iets scherper dan de pure wasabi. De echte pure wasabi smaakt nog veel lekkerder.
Echte wasabi duur en beperkt houdbaarDe echte pure wasabi, gemaakt uit de wortel wasabica japonica, geeft als saus een scherpe smaak van hoge kwaliteit die niet lang houdbaar is. Wat de vitaliserende krachten betreft, die van deze bijzondere wortel bekend zijn, zal de voorverpakte tubeversie een stuk minder zijn dan de echte wasabi. De echte wasabi die vers in de keuken wordt klaargemaakt, is 25 minuten zonder deksel houdbaar.

Echte wasabi(wortel) is erg bederfelijk en moeilijk te kweken. Daarom is echte wasabi duur. Ook in Japan wordt vaak gebruik gemaakt van de imitatie-wasabi. Alleen in de betere sushirestaurants in Japan wordt echte wasabi tussen de rijst en de vis in de sushi verwerkt.
Imitatie wasabi uit een tubeOmdat echte wasabi dus duur en beperkt houdbaar is heeft men voor de Westerse markt tubetjes ‘wasabipasta’ ontwikkeld bestaande uit: mierikswortel, mosterdpoeder en groene kleurstof. De smaak is een stuk heftiger dan die van echte, Japanse wasabi. De pittigheid voelt u vooral in uw neus, tussen uw ogen. Dus opgelet; ook al staat er wasabi op uw tubetje, de kans dat er ook echt wasabi in zit is vaak nul.

Wasabi komt oorspronkelijk alleen in Japan voor en groeit in het wild in moerasgebieden en langs rivieren. De plant wordt 60 tot 75 centimeter hoog en kent witte bloemetjes. Van wasabi wordt vooral de wortel gebruikt.

De smaak van echte wasabi is na 25 minuten vervlogen. Na het raspen begint een oxidatieproces. Door reactie met zuurstof verliest de wasabiwortel zijn typerende smaak. De pittigheid kunt u vasthouden door de geraspte wasabi direct na bereiding in de diepvries te bewaren of† te mengen in: ongeraffineerde oliŽn (lijnolie, walnootolie, hennepolie), mayonaise, roomboter, humus of avocado.
Overeenkomst tussen Wasabi en mierikswortelIn Wasabi en mierikswortel zitten allyl-isothiocyanaten of AITC. Wasabi behoort tot de kruisbloemige groenten. De AITC remmen schimmels en bacteriŽn af, die voor voedselvergiftiging kunnen zorgen. Van beide planten kunnen zowel de bladeren als de wortel worden gegeten om hun vitaliserende† eigenschappen.

Beide planten beschikken over zogenaamde peroxidase activiteit. Peroxidase is een enzym dat reageert met waterstofperoxide en lipide-peroxide. Deze reacties spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van ziekten. Wetenschappers weten echter nog te weinig van deze peroxidase activiteit.

Daarnaast vertonen zowel mierikswortel als wasabi een goede antioxidantwerkzaamheid. Vrije radicalen die ziekte kunnen veroorzaken worden met antioxidanten onschadelijk gemaakt.
Bioactieve stof in de Wasabi; 6- (Methylsulfinyl)hexyl isothiocyanateDe meest bioactieve stof in de Wasabi is 6- (Methylsulfinyl)hexyl isothiocyanate (6- MSITC). Japans onderzoek (zie pdf onderaan artikel) toont aan dat deze stof in vivo en vitro anti-inflammatoire eigenschappen heeft, maar ook een antibacteriŽle werking (waaronder tegen de heliobacter pylori, E.coli, Stapylococcus),. Wasabi blijkt het histamineniveau te verlagen; hierdoor treden minder ontstekingen op.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat haarloze muizen met een jeukende huidziekte minder snel krabben als ze een kuur met wasabi krijgen. Daarnaast gaat het de bloedplaatjesaggregatie tegen, wat betekent dat bloedplaatjes minder snel gaan samenklonteren. Wasabi kan dus bloedverdunnend werken.

Onderzoeken (1) tonen ook effecten op diverse kankersoorten. Er ontbreekt onderzoek bij mensen,† maar uit laboratoriumstudies en enkele dierstudies lijken de bioactieve stoffen uit verse wasabi† veelbelovend. Mede omdat de echte wasabi een effect zou kunnen hebben als een anti-PD middel (PD = programmed death) of ook wel "checkpoint inhibitors" genoemd. Om dit aan te tonen is meer onderzoek nodig.
Commentaar NDNHet regelmatig eten van echte wasabi, net als broccoli, spruitjes, avocado plus een heleboel andere groenten is een gezonde bezigheid. Daarom geven we hieronder enkele wasabi-receptmogelijkheden voor in de keuken. Zie voor de juiste rasptechniek van de verse wasabiwortel dit filmpje.

Wasabi recepten: 1 persoon
Zalm salade met Japanse wasabi dressingVerse zalm (ca. 100 g)
1 eetlepel chiazaden of hennepzaden of pijboompitten
1 eetlepel verse citroensap
2 theelepels vers Wasabi
2 eetlepels walnootolie
Eikenbladsla-melange (50 g)

Zalm in dunne reepjes snijden en mengen met de eikenbladsla-melange. De dressing maken van walnootolie en vers citroensap, peper en wat zout en mengen door de zalmsalade. Bestrooien met de zaden en/of pijnboompitten.
Avocado-Wasabi soep† 1 avocado
1-2 sjalotjes *
3dl fond / bouillon
2 theelepels Wasabi
2 eetlepels sojacuisine
1 eetlepel fijngehakte koriander
peper, zout naar smaak

Maak de avocado schoon en verwijder de pit. Snij de avocado in stukjes en pureer deze fijn† (met een staafmixer of keukenmachine). Pel de sjalotjes en snij deze fijn. Verwarm de bouillon† ( breng deze zachtjes aan de kook). Roer de gepureerde avocado en de sojacuisine door de bouillon en breng deze op smaak met knoflook, koriander, peper en zout. Meng de wasabi op het laatste moment door de soep met de pan van het vuur.
Rijst-Broccoli Wasabi soep100g broccoli
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook
2 theelepels Wasabi
3dl fond / bouillon
100g gekookte wilde rijst (of zilvervliesrijst)
1 eetlepel pijnboompitten
1 eetlepel gehakte basilicum
peper, zout naar smaak

Maak de broccoli schoon en snij deze in stukjes. Verhit in een soeppan een klein beetje water en doe er een 1 eetlepel olijfolie bij (zodat de olijfolie niet een te hoge temperatuur krijgt). Pers hierboven de knoflook uit en stoof/ fruit deze kort. Voeg hieraan de bouillon toe en breng deze zachtjes aan de kook. Voeg de gare rijst toe en de roosjes broccoli. Laat het geheel 10 minuten doorkoken. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de pijnboompitten lichtbruin. Breng de soep op smaak met basilicum, peper en zout. Meng de wasabi op het laatste moment door de soep met de pan van het vuur en strooi de geroosterde pijnboompitten erover wanneer u de soep opdient.

Variatietip: vervang de wilde rijst door gare gierst of quinoa

Vond u deze informatie nuttig? Lees dan alstublieft de persoonlijke oproep van Marijke de Waal Malefijt, oprichtster van Natuur DiŽtisten Nederland